top of page

Misschien was het wel onvermijdelijk dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel crashes en noodlandingen plaatsvonden op het grondgebied van Neder-Betuwe. De gemeente lag in de aanvliegroute van geallieerde vliegtuigen die in Engeland opstegen en via het stroomgebied van de grote rivieren hun weg zochten naar de industrieën in het Ruhrgebied en andere bestemmingen.

Daarnaast is er in geen deel van Nederland zo lang en hard gevochten als in de Betuwe. Denk alleen maar eens aan Operation Market Garden en de slag om Arnhem. Bijna 200 dagen maakte de Betuwe deel uit van de frontlinie.  

Geen wonder dus dat Duits afweergeschut en Duitse jachtvliegtuigen zorgden voor grote verliezen bij de geallieerden. Maar er stortten ook Duitse vliegtuigen neer op het grondgebied van Neder-Betuwe.

Nog meer weten over deze onderbelichte episode in onze geschiedenis? Op de site van de Studiegroep Luchtoorlog (SGLO) vind je alles over de luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog. Verder vertelt de site van Stichting Betuws Oorlogs Informatie Centrum (BOIC) je in detail hoe het de Betuwe in het bijzonder verging in de Tweede Wereldoorlog. De website http://www.opheusden1944.nl zoomt zelfs nog verder in: op de oorlog in Neder-Betuwe.

En meer over de Betuwestelling in de meidagen van 1940 vind je hier en hier.

bottom of page