top of page

Type: Avro Lancaster Mk. III       

Onderdeel: 49 Squadron RAF

Crashdatum: 15 juni 1943 

Crashlocatie: Waalbandijk, Dodewaard

Gezagvoerder: Sergeant R. Frost

Inzittenden: 7

Deze bommenwerper maakte deel uit van een aanval van maar liefst 197 Lancasters, vergezeld door 6 Oboe Mosquito's. 12 Lancasters, waaronder deze met nummer ED434, stegen de avond van 14 juni 1943 op van het vliegveld in Fiskerton. Aan boord piloot sergeant R. Frost, boordwerktuigkundige N.C. Hitchcock, navigator F/O A.E. Whittaker, W/AG sergeant J.R. Coulsey, F/S W.L. Chatfield, A/B sergeant V. Horsley en A/G sergeant P.A Toms.

De Lancasters ondervonden veel weerstand van Flak luchtafweergeschut en Duitse jachtvliegtuigen, wat leidde tot een verlies van maar liefst 17 vliegtuigen.

De ED434 van sergeant Frost en zijn bemanning werd neergehaald door een Duitse Messerschmitt Bf110 G-4 nachtjager die werd gevlogen door Hans-Dieter Frank van I./NJG1 en was opgestegen vanaf vliegveld Gilze-Rijen.

Het toestel kwam 15 juni 1943, rond 01:15 uur, 2 km oostelijk van Dodewaard neer.

 

De piloot en boordwerktuigkundige waren de enige overlevenden en werden krijgsgevangenen in Stalag 357, Kopernikus. De rest van de bemanning ligt begraven op de War Cemetery in Uden.

 

Meer bijzonderheden over deze crash vind je hier.

image.png

Avro Lancaster bommenwerpers naderen hun voltooiing in de A V Roe & Co Ltd. fabriek in Woodford, Cheshire.

image.png

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

Hans-Dieter Frank, verantwoordelijk voor het neerhalen van de Lancaster ED434. 

PastedGraphic-27.png

De crashlocatie aan de Waalbandijk, tussen de derde en de vierde krib vanaf de inlaat naar de kerncentrale. Coördinaten: 5850-6930.

image.png

Het graf van F/O A.E. Whittaker op de War Cemetery in Uden.

bottom of page