top of page

Type: Vickers Wellington Mk. III       

Onderdeel: 424 Squadron RCAF

Crashdatum: 12 maart 1943 

Crashlocatie: Voorstraat, Echteld

Gezagvoerder: P/O R.G. Caldwell 

Inzittenden: 5

In de avond van 12 maart 1943 steeg een Vickers Wellington Mk. III, nummer BK-348, op van het RAF-vliegveld Topcliffe. Aan boord piloot P/O Robert Caldwell, navigator Gordon Cory, waarnemer William Topping, radiograaf Alfred Larson en boordschutter Leslie Parker. Allen afkomstig uit Canada. Samen met 23 Halifaxes en 87 Wellingtons zouden ze industriële complexen in Essen gaan bombarderen. Maar zover kwam het niet.

Rond 22:15 uur in de avond ging het mis. Een Duits Messerschmitt Bf 110 jachtvliegtuig met daarin Oblt. Manfred Meuer van de 3./NJG 1 was opgestegen van vliegveld Venlo en schoot de Wellington naar beneden.

 

Het vliegtuig crashte in de Voorstraat in Echteld. Een vleugel van het brandende vliegtuig sloeg in in de kosterswoning waardoor de kosterij afbrandde. Kosteres weduwe De Greef kon samen met haar twee dochters ternauwernood via de achterdeur vluchten naar huize Ommerstein.

Geen van de bemanningsleden overleefde de crash. Alle vijf liggen begraven in een gemeenschappelijk graf op de War Cemetery in Uden. Wrakstukken van de Wellington liggen nog steeds onder de grond in de Ooisestraat in Echteld.

Meer bijzonderheden over deze crash vind je hier.

image.png
d5cc69410fd2c351f7a4d01c51e10224.jpg

Een Vickers Wellington Mk. III in volle vlucht.

PastedGraphic-3.jpg

Ansichtkaart van de kom van Echteld uit het begin van de twintigste eeuw. Het eerste pand rechts is de pastorie. In het huis daarnaast woonde kosteres mevrouw De Greef en haar twee dochters.

2792180602125715.jpg

De herdenkingsplaquette in de tuin van de kerk in Echteld. 

Logo van het 424ste squadron van de RCAF. 

IMG_4527.jpg
PastedGraphic-5.jpg

Oblt. Manfred Meuer van de 3./NJG 1.

Ooggetuigeverslag van de crash door oud-predikant van Echteld ds. H.J. van Achterberg.

PastedGraphic-25.png

De crashlocatie in Echteld vanuit de lucht.

bottom of page