top of page

Type: Handley Page Mk. II       

Onderdeel: 408 Squadron RCAF

Crashdatum: 3 april 1943 

Crashlocatie: Tielsestraat, Opheusden

Gezagvoerder: P/O E.A. Sirett 

Inzittenden: 7

3 april 1943 steeg dit toestel met nummer JB866 op van RAF-vliegveld Leeming om samen met 21 andere Halifaxes een aanval op Essen uit te voeren. Aan boord piloot P/O Ebenezer Sirett, sergeant Kenneth Brice, W/02 Maurice Church, P/O Grant Fletcher, F/O John McBride, sergeant Gilbert Boyer en Fl/Sgt Franklin Burke. Met uitzondering van de Engelsman Brice allen afkomstig uit Canada.

 

Maar rond 22:45 uur werd het toestel neergehaald door een Duitse nachtjager met daarin Hauptmann Hans-Dieter Frank van 2./NJG1 en stortte het brandend en met enorme kracht neer op de Tielsestraat in Opheusden.

 

Alle inzittenden liggen begraven op de War Cemetery in Uden.

60 jaar later zou een Ronson aansteker met de initialen E.A.S. worden teruggegeven aan Lloyd Sirett, de broer van Ebenezer. Een verslag van deze emotionele gebeurtenis en meer achtergronden over deze crash en de bemanningsleden vind je hier.

PastedGraphic-26.png
PastedGraphic-18.png

In het midden sergeant Kenneth Brice en rechts P/O Ebenezer Sirett. 

John McBride.png

Canadees krantenartikel dat melding maakt van de vermissing en vermoedelijke dood van F/O John McBride.

De crashlocatie aan de Tielseweg in Opheusden. Coördinaten: 5415-7320.

Ebenezer Alfred Sirett_edited.jpg

Sergeant Ebenezer Sirettt

PastedGraphic-21.png

De aansteker van sergeant Ebenezer Sirett met de initialen E.A.S. De aansteker werd door een boer op de crashsite gevonden en 60 jaar later geschonken aan zijn broer Lloyd Sirett.

bottom of page