top of page

Type: Short Stirling

Onderdeel: 570 Squadron RAF

Crashdatum: 18 september 1944 

Crashlocatie: Lakemondsestraat, Opheusden 

Gezagvoerder: P/O C.W. Culling 

Inzittenden: 4

Op 18 september 1944 steeg dit toestel met nummer LK-121 op van RAF-vliegveld Harwell. Aan boord een Brits-Canadees-Australische bemanning. P/O piloot Charles Culling, F/S bombardeur Henry Browne, F/S boordschutter Edward Pope en sergeant boordwerktuigkundige Vincent Williams van de RAF, P/O navigator John Baker en korporaal John Coleman van de RCAF en P/O George Bell van de RAAF.

Met een Horsa zweeftransportvliegtuig - met daarin soldaten van de 6080 Light Warning Unit - op sleeptouw was het op weg naar Arnhem toen het bij de haven van Tiel geraakt werd door Duits luchtafweergeschut. Bij Opheusden stortte het rond 14:30 uur brandend neer in een boomgaard, vlakbij de boerderij van de familie Van Druten. Omstanders zagen vlak voor het moment van inslag nog een bemanningslid uit het toestel vallen. De boomgaard stond meteen in vuur en vlam. 

De bemanning werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Heteren.

Meer bijzonderheden over deze crash vind je hier.

image.png

Een Stirling IV met een glider op sleeptouw kiest het luchtruim

20 jaar later zou het wrak van de Stirling alsnog gevonden worden.

PastedGraphic-29.png
PastedGraphic-31.png

De crashlocatie van de Short Stirling Mk. IV, westelijk van de hoek Lakemondsestraat-Achterstraat. Coördinaten: 5680-7360.

RAF 570 Sqdn.JPG

Herdenkingsplaquette voor piloot Culling en zijn bemanning in het National Memorial Arboretum in Alrewas, Staffordshire.

bottom of page