top of page

Type: Fokker C.V-D         

Onderdeel: I-2 LvR 

Crashdatum: 12 mei 1940 

Crashlocatie: Waardweg, Echteld 

Gezagvoerder: 1e LtVl. H.C. Heideman 

Inzittenden: 2

Op 12 mei 1940 vertrok een Fokker C.V-D met nummer 612 vanaf vliegveld Ruigenhoek bij Noordwijk naar de Grebbelinie. Aan boord gezagvoerder 1e luitenant-vlieger H.C. Heideman en 2e luitenant-waarnemer J. van Meel. Doel was Duitse artillerie bij Wageningen te bombarderen en de stellingen bij de Grebbeberg te verkennen. 

 

Het toestel werd echter geraakt door Duits luchtafweergeschut. Nadat het vliegtuig toch nog zijn bommen had afgeworpen, draaide het weg naar het zuiden. Maar even later werd het toestel weer getroffen, dit keer door eigen vuur. Hierop moest het om ongeveer 17:45 uur een noodlanding maken bij Echteld. De bemanning bleef ongedeerd en kon via omwegen weer de eigen gelederen bereiken.

Meer over de gebeurtenissen met de Fokker C.V-D 612 vind je hier en hier.

PastedGraphic-21.png

De crashlocatie van de Fokker C.V-D 612 bij benadering.

2157_045242 H.C. Heideman.jpg
2011-2339J. van Meel.jpg

De bemanning van de Fokker C.V-D, nummer 612: links 1e luitenant-vlieger H.C. Heideman en rechts 2e luitenant-waarnemer J. van Meel.

PastedGraphic-24.png

De Fokker C.V-D nadat deze was neergestort.

PastedGraphic-23.png

Het wrak van de Fokker C.V-D met op de voorgrond de toen 10-jarige Gé van het Veld (nu mevrouw G.H. van Ommeren-van het Veld) die de crashlocatie nader bepaalde als de polder ten westen van de Prins Willem-Alexanderbrug.  

bottom of page