top of page

Type: Handley Page Halifax Mk. III

Onderdeel: 77 Squadron RAF

Crashdatum: 17 juni 1944 

Crashlocatie: Melkdreef, Ochten 

Gezagvoerder: P/O A. Crain 

Inzittenden: 7

Dit toestel met serienummer MZ715 steeg 16 juni rond 23:30 uur op van het RAF-vliegveld van Full Sutton en moest een brandstoffabriek van Fischer Tropsch in Sterkrade, vlakbij Bocholt in Duitsland. Aan boord een Brits-Australische bemanning. P/O piloot Alan Crain en de boordschutters W/O Alexander Braid, F/S Alfred Burns en F/S Patrick Tiernan van de RAAF. Verder navigator F/O Trevor Davies, boordwerktuigkundige sergeant Victor Gledhill en verbindingsman W/O Arthur Owen van de RAF.

De Halifax werd rond 04:10 uur boven het plaatsje Zetten aangevallen door een Duitse nachtjager. Deze dook naar beneden en schoot op de achterste geschutskoepel en vervolgens op de buitenste motor. Toen de jager nog een keer terugkwam, nam hij de bemanningsruimte onder vuur, ging alles in vlammen op en explodeerde de Halifax in de lucht.

 

Het vliegtuig kwam neer in de Melkdreef bij Ochten. De hele bemanning kwam om het leven behalve de 29-jarige verbindingsman Arthur Owen die wonder boven wonder uit het vliegtuig werd geslingerd en met lichte verwondingen werd opgenomen in het ziekenhuis van Arnhem.

Nog dezelfde dag werd hij opgezocht door de Duitse piloot die zijn vliegtuig had neergeschoten. Deze piloot sprak vloeiend Engels omdat hij voor de oorlog een half jaar in Oxford had gestudeerd. Iedere morgen zou hij Owen blijven bezoeken. Soms nam hij zacht fruit mee omdat Owens tanden waren beschadigd. Totdat hij 8 à 9 dagen later naar het oosten werd gestuurd.

Arthur Owen werd hierna eerst overgeplaatst naar Stalag Luft 3 of Stalag Luft 7. Daarna naar Stammlager IIIA in Luckenwalde, 50 kilometer ten zuiden van Berlijn.

 

Vier bemanningsleden zijn begraven in de War Cemetery in Uden. Maar boordschutters Patrick Tiernan en Alfred Burns liggen begraven op de Algemene Begraafplaats van Dodewaard. 

Meer bijzonderheden over deze crash vind je hier.

image.png

Een Handley Page Halifax Mk. III.

Schermafbeelding 2019-09-17 om 00.27.28.

De Australische krant The Mirror van zaterdag 16 december 1944 besteedt aandacht aan het overlijden van piloot en gezagvoerder Alan Crain.

PastedGraphic-25.png

De brief van de Air Ministery die de dood van sergeant Burns en sergeant Tiernan bevestigt.

PastedGraphic-29.png

De crashlocatie: 200 meter zuidelijk van de Bonegraafseweg, net ten westen van de Melkdreef.

bottom of page