top of page

Type: Douglas DC-3 

Onderdeel: 512 Squadron RAF

Crashdatum: 18 september 1944 

Crashlocatie: Engelandstraat, Dodewaard 

Gezagvoerder: Sqdrn. Ldr. G.T. Southgate 

Inzittenden: 4

Op 18 september 1944, de tweede dag van Operation Market Garden, steeg dit toestel met nummer KG570 op van RAF-vliegveld Broadwell. Het zou naar Arnhem vliegen terwijl het een Horsa glider voorttrok met als lading een Jeep, een 6-ponder antitankwapen, twee artilleristen en twee piloten. Aan boord Sqdrn/Ldr Trevor Southgate, F/Lt co-piloot Albert Saunders, F/Lt navigator S.W. Bryant en boordwerktuigkundige F/O Joseph Parry.

Om 14:21 uur, zes minuten voor hun verwachte aankomsttijd op de landingszone werden ze plotseling aangevallen door een Duits vliegtuig en beschoten door Duits luchtafweergeschut.

 

Het vliegtuig vatte vlam onder de romp. De Horsa glider werd losgekoppeld maar het vliegtuig bevond zich voor de bemanning al te laag om er nog met parachute uit te springen. Uit alle macht probeerde co-piloot Saunders het brandende toestel aan de grond te zetten ten westen van Andelst. Dit lukte redelijk maar de cockpit brandde hevig en Saunders moest het vliegtuig bloedend en met zware brandwonden verlaten. Ook de andere bemanningsleden hadden brandwonden en andere verwondingen.

Navigator Bryant sprak een beetje Nederlands en kon contact leggen met een aantal landarbeiders die de bemanning adviseerde zich in een nabijgelegen bos te verschuilen. Later ontfermde het Nederlandse verzet zich over de bemanningsleden. Ze werden ondergebracht in een huis in Dodewaard waar ze een week lang door een echtpaar zouden worden verzorgd.

 

Hierna werden ze weer veilig overgedragen aan het Britse leger. Saunders en Parry konden in een Nederlands ziekenhuis worden geholpen aan hun brandwonden. Later zou Saunders voor zijn heldhaftige optreden worden onderscheiden met een Distinguished Flying Cross.

Meer bijzonderheden over deze crash vind je in het persoonlijke levensverhaal van Trevor Southgate.

TwiceLucky12.jpg

Blik vanuit een glider op een Dakota die de glider voorttrekt richting Nederland tijdens Operation Market Garden.

PastedGraphic-26.png

Gezagvoerder van de Dakota Sqdrn/Ldr Trevor Southgate.

PastedGraphic-30.png

De crashlocatie van de Dakota bij benadering. Een weiland ten noorden van Panoven De Vree tussen Welysestraat en Engelandstraat in Dodewaard. Coördinaten: 5980-7030.

bottom of page