top of page

Type: Bristol Blenheim Mk. IV        

Onderdeel: 57 Squadron RAF

Crashdatum: 10 mei 1940 

Crashlocatie: Vogelenzangsebrug, Echteld

Gezagvoerder: P/O A. Thomas 

Inzittenden: 3

 

De Bristol Blenheim Mk. IV, nummer L9245 - met aan boord P/O Alban Thomas, L/A Leslie Jordan en Obs Penry Thomas - was op 10 mei 1940 opgestegen vanuit Rosières-en-Santerre in Picardië. Toen ze rond twaalf uur 's middags boven de Betuwe vlogen, werden ze boven Tiel overvallen door de Messerschmitt Bf 109 van Leutnant Emmerich Fluder van 5./JG 27. Na een heftig vuurgevecht kwam het toestel om 12:08 uur met een daverende klap half op de oever van de Linge terecht, vlakbij het café aan de Vogelenzangsebrug in Echteld.

Alban Thomas en Leslie Jordan werden eerst begraven achter een boerderij in Echteld. In december 1946 zijn de stoffelijke resten herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Hoek van Holland. Van de derde inzittende ontbrak ieder spoor.

 

Enkele weken na de crash waren Toon van Ewijk en Cees de Waal uit Zoelen bij de zogenaamde Schelenhoek in Zoelen aan het vissen toen zij in het water een vormloze massa ontdekten. Tot hun verbijstering ging het om het onderste deel van een menselijk lichaam. Aan het ene been zat nog deel van een broek, een kous en een schoen. En in één van de broekzakken zat een witte zakdoek met het opschrift Alban Thomas.

 

Het al in verregaande staat van ontbinding verkerende lijk werd vervolgens op het nieuwe kerkhof aan de Beemdsestraat in Zoelen begraven. Na de oorlog plaatste men bij dit graf een grafsteen, waarop werd vermeld dat het om een onbekende Engelse vlieger zou gaan.

In maart 1941 werd in Buurmalsen - op de plaats waar de Korne in de Linge uitkomt - een bovenlichaam uit de Linge gehaald dat kon worden geïdentificeerd als P.L. Thomas. Onder deze naam werd het ook begraven op de Algemene Begraafplaats in Buurmalsen.

Amateurhistoricus Dhr. J. van Alphen uit Deil en de bekende RAF-onderzoeker dhr. J. Hey uit Hengelo kwamen in de jaren zeventig na intensief speurwerk tot de conclusie dat beide stoffelijke resten afkomstig waren van hetzelfde lichaam. 

Meer over de achtergronden van deze gebeurtenis vind je hier en hier.

PastedGraphic-16.png
PastedGraphic-13.png

Het 57e RAF Squadron in Rosières-en-Santerre, oktober 1939.

PastedGraphic-15.png

Het wrak van de Bristol Blenheim na de crash bij de Vogelenzangsebrug met op de voorgrond rechts het toen pas 10-jarige meisje Gé van het Veld, nu mevrouw G.H. van Ommeren-van het Veld.

PastedGraphic-14.png

Het graf van sergeant P.L. Thomas op de Algemene Begraafplaats in Buurmalsen.

De crashlocatie van de Bristol Blenheim vanuit de lucht.

bottom of page